Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten |T |Will Tura        
           
 

WILL TURA

Will Tura is hét monument van het Vlaamse lied, een jongeman die begon met de sex-appeal van Elvis maar een carière als Cliff Richard uitbouwde, maar die bovenal begiftigd is met een songschrijverstalent en al menige Vlaamse evergreen uit de pen schudde.

 
Songs
 

"Titel 1"
xx sec. - xx Kb.
song :
Productie :
Jaar :
Record co. :

 
   
 

Will Tura werd geboren onder de iets minder commerciël geschikte naam Arthur Blanckaert, op 2 augustus 1940 in het West-Vlaamse Veurne. Blijkbaar in de wieg gelegd voor een leven in de muziek, deed hij een eerste poging tot wereldroem op amper 9-jarige leeftijd als "Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy", maar wellicht was de wereld nog niet rijp. Hij bekwaamt zich naast het jodelen in het gitaarspelen en de harmonica, en dit levert hem enkele jaren later een plaats op in het orkest van In 1957 gaat de bal echter voorgoed aan het rollen, want in dat jaar tekende hij het langverhoopte platencontract met Jacques Kluger (Palette) - net in dezelfde week als ook ene Louis Neefs daar zijn contract krijgt.

Kluger ontfermt zich over zijn artiest, en laat hem in eerste instantie in het buitenland aangekochte songs zingen in Nederlandse vertalingen. Het debuut kwam er in 1957, met de single "Bye Bye Love" van The Everly Brothers. De eerste singles vonden echter niet echt een weg naar het publiek. Een eerste keer haalde hij de hitparades in 1959, met de dubbelsingle "Onvergetelijk (Unforgettable) / Sproetje", maar ook dat was nog niet de definitieve doorbraak: dat moment kwam er in 1962, met de zelfgeschreven single "Eenzaam zonder jou". De single haalde met gemak nummer 1 in de hitparades, en de carrière van Will Tura zat definitief op de rails.

Li Europan lingues es membres del sam familie. Lor separat existentie es un myth. Por scientie, musica, sport etc., li tot Europa usa li sam vocabularium. Li lingues differe solmen in li grammatica, li pronunciation e li plu commun vocabules. Omnicos directe al desirabilitá de un nov lingua franca: on refusa continuar payar custosi traductores. It solmen va esser necessi far uniform grammatica, pronunciation e plu sommun paroles.

Ma quande lingues coalesce, li grammatica del resultant lingue es plu simplic e regulari quam ti del coalescent lingues. Li nov lingua franca va esser plu simplic e regulari quam li existent Europan lingues. It va esser tam simplic quam Occidental: in fact, it va esser Occidental. A un Angleso it va semblar un simplificat Angles, quam un skeptic Cambridge amico dit me que Occidental es.

 
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ulliam corper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem veleum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel willum lunombro dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.

Twee augustus 1940 wordt in Veurne Will Tura als Arthur Blanckaert geboren. Het wordt reeds vroeg duidelijk dat Will voor een muzikale carrière in de wieg gelegd is: hij heeft meer belangstelling voor zijn mondharmonica en muzieknoten dan voor de schoolbanken. Hij leert accordeon en gitaar spelen. Later ook piano. ‘Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy’ is pas negen wanneer Walter Richard hem voor een optreden in de ‘Cinema Eldorado’ boekt. Hij is 15 wanneer hij een job krijgt bij Freddy’s Dansorkest, als ... gitarist. In 1957 tekent Will een platencontract (op Palette) met de grootste Belgische uitgever van het ogenblik Jacques Kluger. Tura’s eerste singles, op 78 toeren, zijn vertalingen van Amerikaanse successen, maar Jacques Kluger stimuleert hem om eigen liedjes te componeren.

Op 2 augustus 1958 treedt hij voor de eerste keer solo op, onder de naam WILL TURA. Per tram, trein en bus, de gitaar in de hand, van De Panne (waar de familie Blanckaert sinds een tijdje woont) naar Erpe-Mere. In 1962 verhuist de familie van De Panne naar Steenokkerzeel. Tijdens zijn vakantie in dat jaar, schrijft Will een melodie op een bierviltje en Ke Riema zet er tekst op.
Will scoort zijn eerste hit met "Eenzaam Zonder Jou". Dertig jaar later zal een opiniepeiling in een krant dit lied als grootste Vlaamse hit aller tijden bestempelen. Het hek is van de dam: elke single die Tura uitbrengt, en dat zijn er twee à drie per jaar, wordt nummer één. Tura componeert zelf het gros van zijn liedjes, waarvan meer dan honderden hits. Je kan stellen dat Tura meer dan 10 jaar onafgebroken nummer één zou staan in de hitparade!

Op 22 maart 1973 huwt hij met Jenny en in datzelfde jaar brengt hij ook zijn eerste LP uit op het gloednieuwe Topkapi label. Vlaanderens meest begeerde (ex)vrijgezel hoeft zich geen zorgen te maken over zijn populariteit: "Verboden Dromen" wordt zijn zoveelste Nummer 1. Op 31 maart 1974 laat Tura, als eerste Belgische en Vlaams! artiest, de rocktempel Vorst Nationaal vollopen en op 16 oktober, datzelfde jaar viert het gezin de geboorte van zoon David. In 1975, 21 november, wordt zijn dochter Sandy geboren. ‘De mooiste bloem die ik ooit zag opgroeien’ zoals een ontroerende Will het tijdens het Tura in Symfonie concert in 1992 zal zeggen ...

In 1982 gaan de Rode Duivels naar Spanje en Tura voor de derde keer naar Vorst Nationaal. Eind 84 gaat hij naar Nashville om samen met de legendarische begeleidingsgroep van Presley de LP ‘Tura zingt Presley’ op te nemen. Van januari tot april maakt Vlaanderen kennis met het ‘Tura in Concert’-concept en in augustus is Will dé verrassing op Marktrock Leuven. Dit optreden is een openbaring voor de rockers en zeker niet vreemd aan de geboorte van een mooi cadeau dat Tura vijf jaar later zal ontvangen Turalura, Rockers zingen Tura.

Eind ‘88 heeft Will een auto-ongeval dat hem een verbrijzelde knieschijf, maar ook de megahit "Mooi, ‘t leven is mooi" oplevert, die trouwens later door Sabam bekroond wordt als meest uitgevoerde werk in 1989 (nog voor Anne van Clouseau). In december wordt Tura in privé-audiëntie ontvangen door Koning Boudewijn. Helaas zet het overlijden van zijn jongere broer Jean-Marie, die reeds enige tijd ziek was, een vreselijke domper op de euforie.

In 1990 wordt Will uitvoerig gevierd voor zijn vijftigste verjaardag door alle media en door het kruim van de Vlaamse variété- en popartiesten met de ‘tribute’ platen "16 voor Tura" en "Turalura Rockers zingen Tura". In 1992 staat Will 35 jaar aan de top... Hij bewijst opnieuw dat hij alle muzeikgenres aankan; van de CD "Met Rock & Roll in mijn hart" naar "Moa Ven Toh" tot de complete verrassing Tura in Symfonie in Vorst Nationaal. De compilatie CD ‘Tura’s grootste hits’ verkoopt in een mum van tijd 50.000 exemplaren. Wanneer Will eindelijk wat kan uitrusten in het zuiderse St. Tropez komt telefonische het bericht van het overlijden van Z.M. Koning Boudewijn ...
Will komt terug naar Brussel en zal tijdens de begrafenisplechtigheid op 7 augustus alle Belgen ontroeren door zijn vertolking van "Ik mis je zo" en "Hoop doet leven".

1995 zal altijd getekend blijven door het verlies van die ene persoon waaraan hij zoveel te danken heeft: zijn moeder. Begin ‘95 mag Will, voor de derde opeenvolgende keer, Het Gouden Oog (categorie Beste Zanger) in ontvangst nemen. Een tweede onderscheiding valt hem te beurt: de benoeming als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Op 8,9 en 10 november laat Will opnieuw Vorst Nationaal vollopen voor de derde editie van Tura in Symfonie. De première wordt onder meer bijgewoon door H.K.H. Prinses Astrid en optredens worden telkens met staande ovaties afgesloten.

Op 3 juni 1998 verliest Will zijn grootste steun en vertrouweling: zijn broer Staf. Will zingt voor hem ‘Alleen Gaan’. Later dat jaar staat Will Tura 40 jaar op de planken. Een verjaardag die natuurlijk in Vorst Nationaal wordt gevierd en die het publiek niet gauw zal vergeten. Na de concerttoer in 1999, legt Will zich toe op de opname van de Gospel en Kerts CD. Op 3 november wordt Will uitgenodigd om tijdens het Volksfeest ter ere van Philip en Mathilde een minirecital ten beste te geven. Hij zingt er 7 liedjes, begeleid door de Big Band van de Koninklijke Marine. In augustus 2000 verschijnt de meest recente cd "Ware Liefde" met 14 nieuwe liedjes.

Koop CD's van deze artiest bij proxis

Albums :
- Will Tura (EP, 1962)
- Draai 797204 (EP, 1964)
- Hello Will Tura (LP, 1964 - later ook op CD als "Album nr. 1")
- Een Gelukkige Verjaardag (EP, 1964)
- Will Tura Hits (LP, 1965, later ook op CD als "Album nr. 2")
- Tura Toppers (EP, 1965)
- Kerstfeest met WIll Tura (EP, 1965)
- Will Tura nr. 3 (LP, 1966, Later ook op CD)
- Heimwee naar huis (EP, 1966)
- plays Will Tura (LP, 1966, later op CD als "At the piano")
- Arrividerci Maria (EP, 1966)
- Uit het hart (LP, 1966, later ook op CD)
- El Bandido (EP, 1966)
- Tura toppers nr. 4 (LP, 1967, later op CD als "Album nr. 4")
- De zigeuner (EP, 1967)
- Will Tura nr. 5 (LP, 1967, later op CD als "Album nr. 5")
- Horen, zien en zwijgen (EP, 1967)
- Will Tura nr. 6 (LP, 1968, later op CD als "Album nr. 6")
- Parels, juwelen en goud (EP, 1968)
- Will Tura story (LP, 1968)
- Tura zing voor de kinderen (EP, 1968)
- Will Tura nr. 7 (LP, 1969, later op CD als "Album nr. 7")
- Will Tura's eerste hits (LP, 1969)
- Will Tura nr. 8 (LP, 1970, later op CD als "Album nr. 8")
- Will Tura nr. 9 (LP, 1971, later op CD als "Album nr. 9")
- Will Tura nr. 10 (LP, 1972, later op CD als "Album nr. 10")
- Will Tura nr. 11 (LP, 1973)
- Witte Kerstmis met Will Tura (LP, 1973)
- De wereldreis van kleine Jan (LP, 1973)
- Will Tura nr. 12 (LP, 1974)
- Will Tura nr. 13 (LP, 1975)
- Will in Nashville (LP, 1976, later ook op CD)
- Will Tura nr. 14 (LP, 1976)
- Will Tura internationaal (LP, 1976, later ook op CD)
- Vlaanderen m'n land (LP, 1977)
- Will Tura nr. 15 (LP, 1977)
- 20 jaar (57-77) live (LP, 1977)
- Hello moeders (LP, 1978)
- Will Tura nr. 16 (LP, 1978)
- Vrolijk Kerstfeest, Gelukkig Nieuwjaar (LP, 1978)
- In mijn caravan (LP, 1979)
- Liefdesliedjes (met Marva) (LP, 1979)
- Non stop zingen en dansen (LP, 1979)
- Liedjes die ik graag gezongen had 1955-1960 (LP, 1980, later ook op CD)
- Tura 81 (LP, 1981)
- Liedjes die ik graag gezongen had 1960-1965 (LP, 1981, later ook op CD)
- 25 Jaar Will Tura (LP, 1982)
- Tura 82 (LP, 1982)
- Tura 83 (LP, 1983)
- Tura zingt Elvis Presley (LP, 1984, later ook op CD)
- Tura 84 (LP, 1984)
- Tura 85 (live) (LP, 1985)
- Waar een Wil'l' is ... (LP, 1985)
- Tura 87 (LP, 1986)
- Ouvertura (LP, 1987)
- Een uur met Tura (CD, 1987)
- Ik zing alleen voor jou (LP/CD, 1987)
- Tura 2000 (LP/CD, 1988)
- Vlaanderen (LP/CD, 1988)
- 60's Collectie (LP/CD, 1989)
- 70's Collectie (LP/CD, 1989)
- Vandaag (LP/CD, 1989)
- Nieuwe wegen (LP/CD, 1991)
- Met rock 'n roll in mijn hart (CD, 1991)
- Moa ven toh! (CD, 1992)
- Tura in Symfonie 1 (live CD, 1992)
- Tura's grootste hits 1973-1993 (CD, 1993)
- Hoop doet leven (CD, 1993)
- Tura's herinneringen 1973-1993 (CD, 1994)
- Tura's vrolijkste liedjes 1973-1993 (CD, 1994)
- 20 Jaar Will Tura 1973-1993 (CD Box, 1994)
- Tura in Symfonie 2 (2CD, 1994)
- Bloed, zweet en tranen (CD, 1995)
- Tura in studio (CD, 1995)
- Europa (CD/MC, 1996)
- Tura in Symfonie 3 (2CD, 1996 - ook als VHS)
- Puur Tura (CD, 1997)
- Tura in Harmonie (CD, 1997)
- 40 jaar Tura (4CD, 1997, ook in luxe-editie)
- Mooiste slows 1987-1997 (CD, 1998)
- Vorst 40 jaar Live (2CD, 1998
- Gospel & Kerst (2CD, 1999)
- Gelukkige Verjaardag (CD, 1999)
- Collectie 1-7 (CD, 2000)
- Ware Liefde (CD, 2000)
- Terugblik 1-6 (CD, 2001)

Websites :
- bio van Will Tura op de site van Suikerrock
- foto's van Will tijdens 10 om te zien etc op de Showbizzsite
- een stuk of 120 songteksten van Will Tura bij Songtext
-

Forum :
- Lees de berichten over Will Tura
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Will Tura toe

 

    Will Tura
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up