Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | M | Moxie        
           
 

CD VAN DE WEEK (Maart 1999) :

MOXIE "blue sky, maybe"
(My first Sonny Weissmuller recordings 1998 - AHOEA 77)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. In the park
2. A day off
3. Blissdays
4. Shooting star
5. In my sofa
6. Strain
7. Confusion
8. Nothing moves
9. The joker

Production : Kyle Statham & Moxie
Recorded at black eyed pig studio, San Fransisco, July 1998
(except track 7, produced by Pierre Vervloesem, recorded at d-click studio, Brussels, sept. 1997.

Persmededeling (vertaald uit het engels)

Voor wie moxie niet kent, hier het verhaal tot dusver :

moxie bestaat sinds de winter van 1995. Om te beginnen gaven ze concerten in verschillende Belgische steden, werden een paar maal op de radio en locale TV uitgenodigd, maakten een video en namen een 5 songs tellende demo op in de herfst van 97 met een van de producers van dEUS's Worst Case Scenario (Pierre Vervloesem). Hiervan werden 300 cassettes gemaakt.

In de zomer van 97 was de groep op vakantie in San Fransisco en maakte van de gelegenheid gebruik om op bezoek te gaan bij een groep waarvan ze hielden. De naam van de groep is fuck, en de man die de deur opendeed Kyle Staham. Per toeval kwam fuck naar België aan het eind van de zomer om op Pukkelpop te spelen. Het concert was schitterend en er groeide een echte vriendschap.

Dankzij Kyle (van fuck) kwam een van moxie's songs terecht op de «Cool Beans #7» compilatie (naast onder meer A Minor Forest en Lee Ranaldo,...). «Cool beans» is een tof fanzine dat verkocht wordt in de Verenigde Staten op 2.500 exemplaren.

Deze zomer ging moxie terug naar San Francisco om hun nieuwe songs op te nemen en te pre-mixen met Kyle (in zijn Black Eyed Pig -studio). Terwijl ze daar waren deden ze ook twee optredens in San Francisco. Tot hun verrassing speelden ze er met Grandaddy. Dat viel erg goed mee, want de aanwezigen konden het optreden wel smaken en iedereen beleefde een fameuze margarita-nacht in the Make Out Room.

Terug uit de States speelden ze met fuck op verschillende plaatsen (Hamburg, Amsterdam, Diest, Kontich, Brussel). Er werd ook een gedeelde moxie-fuck single uitgebracht bij die gelegenheid : de twee songs zijn fuck/flapper en moxie/The fakers. (deze 7" werd besproken in het Franse magazine MAGIC! in hun editie van november 98).

In september 98 kon Kyle de productie van hun CD afmaken en besloten ze te werken met iemand die ook van hun muziek hield. Aldo Perotti was deze goeie mens want hij had vroeger al eens laten ontvallen dat hij erg van hun eerste tape hield. Dus is "blue sky, maybe", hun eerste CD nu uit, verschenen op "My first Sonny Weissmuller Recordings" en verdeeld door de Konkurrent.

Releases
09.97 "#1ep" Cassette 5 songs
01.98 "Cool Beans#7" CD Compilation - Cool Beans! / Mordam Records
07.98 Split 7" fuck: flapper / moxie : The fakers - Panorama / Rhesus records
11.98 "blue sky, maybe" CD My First Sonny Weissmuller Recordings / Konkurrent

In de pers :

- Teek (januari 1999) : "Belgisch debuut dat lonkt naar de gelaagde gitaren van Blonde Redhead en de meisje-jongen vocalen van Flowers for Breakfast ... Salad's "Motorbike to heaven" en The Cranes".
- Kloot per W in Stage (januari 1999) : "Moxie bestaat uit vier Franstalige Belgen die hun wijsheid zijn gaan lenen bij zowel The Velvet Underground als de minimale gitaaromheiningen van The Feelies. Niks mis mee natuurlijk, maar vrouwelijke zang met een snobistisch Frans accentje hebben we nou net iets te veel gehoord. Op deze plaat wordt niks echt origineels gepresteerd."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Mijn Mening

"Groepje trekt voor eerste CD naar San Fransisco om met Amerikaanse producer plaat op te nemen". Tien jaar geleden was Moxie al op voorhand tientallen blz. publiciteit gegarandeerd geweest vanwege dit feit alleen al. Tegenwoordig is de Belgische rockliefhebber meer gewoon (Soulwax, Zita Swoon, dEUS ...) en dreigt dit plaatje zelfs tussen de mazen van het net te glippen. Ten onrechte.
De groep werd muzikaal op weg geholpen door Pierre Vervloesem (zie onder meer X-Legged Sally of meer recent A Group), de muzikale duizendpoot die in één song evenveel ideëen stopt als een ander in een volledige plaat. Dit is evenwel duidelijk niet de weg die Moxie heeft gekozen : hun songs moeten het hebben van een zekere repetitiviteit die weg doet dromen. "Muzikaal virtuoos" is dan ook een adjectievenreeks die weinigen aan Moxie zullen toedichten, "sfeervol" daarintegen wel. Keerzijde van deze dromerigheid is wel dat de verwende luisteraar misschien al eens een geeuw zou voelen opkomen tijdens het beluisteren van "blue sky, maybe".
De beste songs staan aan het begin van de cd : "In the park" is instrumentaal, "A Day Off" de meest uptempo song (en tevens de single), en "A Shooting Star" is erg mooi door de samenzang van de jongen en het meisje en doet me daardoor sterk aan The Triffids denken. Daarna zakt het niveau in elkaar, maar gelukkig zijn er de punky slotsongs "Confusion" en "The Joker"(dat heel goed iets van de Bossen had kunnen zijn) die het geheel net op tijd terug in goeie banen leiden.
Slotsom : misschien werd er op deze debuutcd wat al fel naar hun muzikale voorbeelden (Yo La Tengo, Breeders, Sonic Youth, Fuck ...) gekeken. Moxie moet echter in staat worden geacht om een eigen geluid te gaan ontwikkelen. Binnenkort spelen ze een reeks concerten in het voorprogramma van Notwist (u kent ze wellicht van de Afrekening-hit "Chemicals" en hopelijk ook van hun schitterende CD "Shrink"). Misschien een goeie gelegenheid hen te gaan ontdekken ?

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

Meer over deze groep :

- een korte bespreking van de Moxie / Fuck single
- meer over Kyle Statham & his band F**k
- Booking & Contact :
75, Rue Émile de Bexo, 1050 Brussel of email via moxie@skynet.be
tel 02.644 31 89, fax 02.644 38 62

Catch them live :
06/03/99 Showcase at the FNAC 3.30pm / Brussels
20/03/99 Cultural Center / Antoing*
24/03/99 Fêtes de la Musique / La Casa / Louvain-La-Neuve*
26/03/99 Université de Mons / Mons + Blonde Redhead (US)

02/04/99 Halles de Schaerbeek / Brussels
Aftershow of The Cardigans*
10/04/99 Château St Roch / Ciney*
14/04/99 Tilburg / Holland
16/04/99 Berceau Magique / Thuin*
17/04/99 Le Prisme / Braine-L'Alleud*
23/04/99 Rockamadour / Dour*
24/04/99 La Frégate / Mouscron*
25/04/99 Chez Zelle / L-L-N*
30/04/99 Nuits de l'Entrepôt / Arlon*

08/05/99 Onder de toren / Londerzeel
22/05/99 L'Eblouissant / Namur*
28/05/99 Opwijk / Nijdrop + Notwist (D)
29/05/99 Le Hangar / Sclaigneaux + Sodascene + Reiziger
30/05/99 De Kreun / Kortrijk + Notwist (D)

05/06/99 Spaceship / Brussels + Novak (UK)*
11/06/99 La Zone / Liège + Ligament (UK)*

* gigs with sweet jane

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 5 maart 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
---
0
---
 
HVH-Megastore
568
54
622 BEF
Proxis
---
95
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Moxie
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up